Cum să rămâi alături de copii și adolescenți în aceste zile de incertitudine?

Copiii învață în funcție de ce facem noi părinții și mai puțin din ceea ce spunem. Copiii observă și imită comportamentele noastre. Prin propriul comportament, prin modul în care ne exprimăm emoțiile sau ne rezolvăm conflictele, avem o mare influență asupra comportamentului copiilor. Acțiunile noastre ghidează dezvoltarea emoțională a copilului și îi asigură cadrul formării încrederii în sine. Îi învățăm pe copii să-și recunoască emoțiile și să le gestioneze într-un mod adecvat. Ei învață din acțiunile și reacțiile noastre. Noi modelăm comportamentul copilului prin ceea ce facem. Comportamentul părintelui este modelul prin care copilul învață cum să relaționeze sănătos cu sine și cu ceilalți. Un adult care își gestionează adecvat situațiile tensionate, reacționează controlat, este pentru copil o sursă de siguranța și confort.
! De reținut că atunci când copiii se simt speriați, triști, furioși, ei au nevoie de sprijinul adulților pentru a face față situațiilor dificile în care se află. Au nevoie să se simtă iubiți, în siguranță, înțeleși și acceptați. Ca adulți, vom reuși să îi facem să se simtă așa arătându-ne interesați de ceea ce li se întâmplă, spunându-le că îi sprijinim orice ar fi și ajuându-i să identifice soluții la situațiile care îi tulbură.

Sursa: Salvați Copiii
Pentru mai multe sfaturi puteți apela gratuit linia telefonică pentru părinți Family Tel pusă la dispoziție de Salvați Copiii: 0800.070.009 (mai multe detalii)