Vreau să plec din Franța cu mașina spre România, se poate?

Recomandăm EVITAREA oricărei deplasări cu mașina spre România, există riscul major să rămâneți blocat într-una dintre țările de tranzit. Din data de 16 martie, Germania a închis frontiera cu Franța, este permis doar accesul cetățenilor germani sau al celor străini care dețin titlu de ședere. Detalii aici https://www.mae.ro/node/51913

Totodată, în Elveția a fost decretată stare de urgență începând cu data de 16 martie. Ca urmare, au fost introduse controale la toate frontierele, intrarea în Elveția dinspre Austria, Franța, Germania, Italia și Spania fiind limitată (vor avea acces pe teritoriul Elveției cetățenii elvețieni, persoanele care au documente de ședere în CH, lucrătorii transfrontalieri – care fac dovada desfășurării unui activități lucrative permanente în CH, persoanele care fac dovada tranzitării CH, transporturile de marfă, adulții care preiau, în baza dreptului parental, copiii minori aflați provizoriu pe teritoriul elvețian). Detalii, aici http://www.mae.ro/node/51909

De asemenea, aveți la dispoziție măsurile excepționale luate în actualul context de statele europene pe acest link http://www.mae.ro/node/51880

Sunt închise aeroporturile/se mai poate circula cu avionul?

Aeroporturile NU sunt închise, cursele aeriene dintre Franța și România NU au fost suspendate. Frecvența zborurilor poate fi însă redusă, vă recomandăm să luați legătura cu Tarom sau alt operator pentru a vedea ce opțiuni aveți. Numărul de contact pentru Tarom/Franța este 0033174250045, email: agenceparis@tarom.fr.
Dacă se ia decizia suspendării zborurilor pe această rută, vă informăm.
Vă reamintim că deplasările în această perioadă nu sunt recomandate dacă nu este absolut necesar. Totodată, la destinație, în România, veți intra în autoizolare la domiciliu, pe o perioadă de 14 zile.

Plec din orașul X (din Franța) spre Paris, am avion de pe aeroporul Beauvais/CDG? Pot circula?

Vă recomandăm să aveți asupra dumneavoastră actul de identitate (pentru a face dovada reședinței în România) și biletul de avion, în cazul unui control. Cele două variante de justificativ (pentru angajator sau individual) nu prevăd această excepție de deplasare.
De asemenea, pentru a ajunge din alt oraș la Paris, vă rugăm să verificați situația trenurilor/autobuzelor, frecvența acestor transporturi putând fi redusă. În cazul SNCF, în fiecare zi la ora 17.00 se face actualizarea trenurilor pentru ziua următoare.

Sunt în România și am bilet de avion pentru Franța. Pot să vin?

Trebuie să puteți face dovada că aveți reședința în Franța sau că lucrați într-unul dintre serviciile esențiale care funcționează în această perioadă (sănătate, etc). O altă recomandare este să vă contactați angajatorul (pentru a afla situația exactă/ dacă este permis lucrul de la distanță).

Vă reamintim că, începând cu data de 17 martie, pe teritoriul Franței deplasările sunt restricționate pe o perioadă de 15 zile, iar în funcție de evoluția situației, autoritățile pot prelungi această măsură.
În cazul în care deplasarea era în scop turistic, vă rugăm să contactați compania dumneavoastră de zbor pentru a afla detalii legate de modalitățile de reprogramare a călătoriei sau de recuperare a banilor în caz de anulare.

Sunt român rezident în Franța. Ce trebuie să fac?

Este imperativ să respectați decizia autorităților franceze, sub sancțiunea unor amenzi care pornesc de la 135 de euro (și pot ajunge la 375 de euro).
Astfel, deplasările sunt interzise pentru cel puțin 15 zile, pe tot teritoriul Franței. Excepțiile sunt: deplasările la locul de muncă (dacă nu este posibil lucrul de acasă), aprovizionarea cu produse de primă necesitate, mers la medic/spital, sport.
Este interzisă efectuarea acestor deplasări în grup.
Pentru cazurile exceptate, trebuie să imprimați și să completați un formular (atestat) CERFA, care este disponibil la adresa: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-derogatoire-et-justificatif-de-deplacement-professionnel?fbclid=IwAR2Rvfne_qymU64qyUD_qT8mtny9WAxy_EFR-RBW3GVwq7nTH50WwI9Vl-E

Sunt turist în Franța, ce trebuie să fac?

Vă recomandăm ca, în cel mai scurt timp, să părăsiți teritoriul francez pe cale aeriană.
Dacă dețineți un bilet de avion pentru întoarcerea în România, verificați situația zborurilor cu operatorul de zbor.
Dacă nu aveți deja un bilet de avion, vă rugăm să contactați agenția TAROM la numărul 0033174250045, email: agenceparis@tarom.fr pentru a verifica disponibilitățile pentru cursele din zilele următoare. Totodată, aveți posibilitatea de a achiziționa bilete și la alte companii aeriene (preferabil zboruri directe). Evitați zborurile cu escală, pentru a nu vă confrunta cu situații neprevăzute (carantină, granițe închise, etc).
Vă recomandăm să NU vă deplasați spre România cu autoturismul personal sau cu autocarul, întrucât o serie de state europene au restricționat accesul la punctele de trecere a frontierelor și pe teritoriul acestora (Germania, Austria, Ungaria).

Am simptome de tuse și febră. Ce fac?

Vă rugăm să rămâneți la domiciliu și să contactați medicul de familie sau un medic generalist care oferă consultații telefonic sau prin video. Puteți, de asemenea să solicitați informații la numărul de telefon gratuit 0800 130 000.
În cazul în care simptomele se agravează și prezentați dificultăți respiratorii, vă recomandăm să contactați în urgență serviciul SAMU, apelând 15.

Secția Consulară a Ambasadei României la Paris / Consulatele Generale ale României la Lyon, Strasbourg/Marsilia sunt deschise?

Activitatea consulară din Franța este închisă pe o perioadă nedeterminată.
În toată această perioadă, personalul consular va asigura toate situațiile de urgență: decese, accidente, titluri de călătorie, acte solicitate de autoritățile locale în contextul pandemiei.
Titlurile de călătorie se pot elibera numai în baza biletului de avion, în cursul aceleiași zile în care aveți programată plecarea cu avionul (pentru a respecta restricțiile stricte impuse de autoritățile franceze).
Pentru toate aceste situații, vă rugăm să ne contactați pe numărul de urgență 0033680713729.

Aveți programare pentru obținerea unor servicii consulare. Cum procedați?

Toate programările pentru servicii consulare au fost anulate. În acest moment nu există posibilitatea de a vă obține o nouă programare. Toate programările care au fost anulate vor fi reprogramate, cu celeritate, în ordinea în care acestea au fost înregistrate, după reînceperea activității.

Ați fost anunțat de angajator că nu veți mai fi plătit. Cum procedați?

Vă rugăm să ne semnalați aceste cazuri la adresele de email paris.social@mae.ro și paris.social1@mae.ro pentru a le putea aduce la cunoștința autorităților franceze. De asemenea, vă rugăm să solicitați o notificare scrisă din partea angajatorului dumneavoastră că intenționează să nu vă mai plătească. Vă rugăm să îi puneți în vedere recomandarea autorităților franceze privind utilizarea formulei șomajului tehnic.

Sunt student român în Franța. Ce fac?

Studenții români înscriși în universitățile din Franța trebuie să urmeze aceleași dispoziții ale autorităților franceze privind restricționarea deplasărilor. Universitățile franceze și-au anunțat cursanții cu privire la continuarea învățământului de acasă.

Dacă aveți întrebări sau doriți să semnalați o situație concretă referitoare la sejurul dumneavoastră ca student în Franța, puteți suna pe linia specială a Ambasadei – +33 6 79 11 81 49 sau ne puteți scrie pe adresa paris.cov@mae.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Vă rugăm ca în mesaj să lăsați și un număr unde puteți fi contactat/ă.

Ghid Călătorie

CE TREBUIE SA STIU DACA PLANIFIC O CALATORIE IN TARA SAU IN/DIN STRAINATATE?

 • Indiferent de destinație, vârstă sau starea generală de sănătate, dacă călătoria dvs. nu este esențială, luați în considerare amânarea călătoriei.
 • Există un risc mai mare de a contracta COVID-19 călătorind:
  Puteți intra în contact cu mai multe persoane decât de obicei, inclusiv în timpul zborurilor cu cursă lungă și pe aeroporturile aglomerate. Sistemele și rețelele de asistență medicală din unele țări pot avea capacitate și proceduri diferite pentru a sprijinii cetățenii străini.
 • Călătoria în străinătate a devenit mai complexă și imprevizibilă:
  Multe țări introduc restricții de intrare sau de circulație. Acestea se schimbă des și rapid. Planurile dvs. de călătorie pot fi perturbate. Este posibil să fiți plasat în carantină sau să vă fie chiar refuzată intrarea în unele țări. Gândiți-vă la ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dvs., precum și responsabilitățile de familie, de muncă sau de studiu.
 • Contactați compania aeriană, agentul de turism sau compania de asigurări pentru a discuta planurile și opțiunile dvs. de călătorie pentru anularea sau amânarea rezervărilor curente.
 • Zonele roșii impun intrarea direct în carantină în zone desemnate, în timp ce zonele galbene (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19) impun autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile.
 • Lista zonelor de risc (galbene și roșii) se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zone afectate”
 • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

CE FAC DACA MA AFLU IN STRAINATATE SI AM NEVOIE DE MAI MULTE INFORMATII?

Dacă vă aflați în diaspora, urmați sfaturile autorităților locale și măsurile generale de protecție pentru a reduce riscul de expunere la coronavirus. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

CE MASURI TREBUIE SA RESPECT PE PARCURSUL CALATORIEI CU AVIONUL?

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise aici. În avion veți fi forțați să stați foarte aproape de alte persoane – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Evitați atingerea suprafețelor din jurul dumneavoastră cu mâinile. Folosiți dezinfectant ori de câte ori este necesar.
 • Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că vă dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata.
 • Consumați alimente și băuturi doar din recipiente de unică folosință, deschise în fața dumneavoastră.
 • Dacă zborul dumneavoastră are escală și considerați că vă simțiți rău și este prezentați simptome COVID-19, NU continuați călătoria și adresați-vă imediat la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie.

CE MASURI TREBUIE SA RESPECT PE PARCURSUL CALATORIEI CU TREN/AUTOCAR/MICROBUZ?

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
  Pe timpul călătoriei cu tren/autocar, de regulă veți fi mult mai apropiat de alți călători – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră.
 • Dacă aveți posibilitatea și trenul/autocarul este liber, alege un loc în care să nu stai foarte aproape de alte persoane
 • În timpul pauzelor efectuate în stații, gări/autogări, este recomandat să respectați aceleași măsuri generale de protecție.
 • Dacă sunteți fumători, asigurați-vă că mâinile sunt spălate bine cu săpun/dezinfectate atât înainte de a fuma, cât și după ce ați fumat și reveniți în autocar.

CE MASURI TREBUIE SA RESPECT PE PARCURSUL CALATORIEI CU MASINA PERSONALA?

 • În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție descrise, în detaliu, aici.
 • Dacă totuși călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).
 • Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.
 • Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete.

CE FAC DACA NU MA SIMT BINE CAND SOSESC PE AEROPORT/VAMA?

 • NU mințiți cu privire la locul din care veniți. Este foarte important să completați corect chestionarul în care declarați pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinație
 • Dacă prezentaţi febră, tuse şi/sau dificultate la respiraţie:la sosirea pe aeroport:
  păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de celelalte persoane și prezentaţi-vă de urgență la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie. Personalul ar trebui să știe să vă îndrume corespunzătorla sosirea în vamă:
  evitați contactul cu alte persoane și anunțați imediat echipajele medicale prezente, care vă vor ghida corespunzător

CE FAC DACA PREZINT SIMPTOME DUPA REVENIREA IN TARA?

 • NU mergeți direct la spital sau la medicul de familie!
  Puteți infecta personalul medical și pacienții. 
 • Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție COVID-19. Specificați acest lucru dispecerului.
 • Izolați-vă la domiciliu și evitați contactul cu alte persoane până la sosirea ambulanței.